Dobre, smaczne, bo lubuskie_informacja prasowa

„DOBRE, SMACZNE, BO LUBUSKIE. OBLICZA TRADYCJI”

 

Muzeum Etnograficzne w Zielonej Górze – Ochli zaprasza w niedzielę 15 lipca w godzinach 11.00 – 17.00 na plenerową imprezę prezentującą kulinarny pejzaż regionu lubuskiego. Wydarzenie połączone jest z uroczystym otwarciem festiwalu „Oblicza tradycji”. Wystąpią zespoły z Indonezji, Macedonii, Serbii, Bułgarii oraz gospodarz festiwalu: Lubuski Zespół Pieśni i Tańca oraz zespół Hulajniki z Beskidu Żywieckiego. Tradycyjnie już nie zabraknie konkursu solistów “Śpiewacy w Ochli.” W tym roku tematem przewodnim lubuskich smaków będzie kultura Polesia na dzisiejszej Białorusi skąd po wojnie przybyło w lubuskie wiele rodzin.

Program na scenie:

Godz. 10.50 - Występ sygnalistów

 

Godz. 11.00 – Przywitanie gości, widzów.

Konferansjerzy :- Małgorzata Wower,  Jerzy Skrzypczak

 

Godz. 11.10 - 11.25 – Lekcja folkloru Polski - Lubuski ZPiT

Godz. 11.30 – 11.50- Lekcja folkloru Macedonii

11.50 – konkurs z udziałem publiczności

Godz. 11.55 - 12.15 – Lekcja folkloru Indonezji

Godz. 12.20 - 12.40 – Lekcja folkloru Serbia

Godz. 12.45 - 13.05 – Lekcja folkloru Bułgarii

Godz. 13.10 - 13.30 – Lekcja folkloru Polski – Hulajniki

Godz. 13.30 - rozpoczęcie konkursu „Śpiewacy w Ochli”

14.45 – 15.15 – Konkurs rzutu podkową - Prowadzi Michał Kiszowara

15.15 - 15.30 - występ zespołu „Mycielinianki”

15.30 - ogłoszenie wyników konkursu „Śpiewacy w Ochli” – Gerard Nowak przewodniczący komisji

15.45 – występ zespołu „Kryniczeńka”

 

DZIAŁANIA W TERENIE:

Degustacje potraw przygotowanych i przywiezionych  przez zespoły:

 

10.30 - 14.30 - Polska LZPiT

11.15 - Serbia

11.30 - Indonezja

12.00 - Bułgaria

12.30 - Polska „Hulajniki”

13.00 - Macedonia

- inne:

14.00 – degustacja ziemniaków z parnika

11,00- 17,00 –  racuchów

11,00 – 17,00 – herbatek ziołowych

11,00 – 16,00 – pokazy kulinarne poleskie

11,00 – 17.00 – kuchni myśliwskiej

 

Warsztaty i pokazy:

13.00 /Chata z Królowa/ „O folklorze Białorusi” – wykład i mini warsztat śpiewu białym głosem. Prowadzenie Katsiaryna Kardash, folklorysta, członek zespołu GUDA.

11.00 - 17.00 - lepienia pierogów,  Grażyna Dereń

13.00 i 16.00  - wyrób masła, - Urszula Sudakiewicz

11.00 - 17.00 - ozdabiania pierników,- Dorota Krzywda

11.00 - 17.00 -  mielenia mąki – Marta Pohrebny

12.00, 13,00, 14,00, 15,00 -  pieczenia chleba,

11,00 - 17,00 -  warsztaty rogalikowe – Alicja Bielewicz

 

Wstęp na wydarzenie 8zł/os.

Pozdrawiam

Damian Danak

Pracownik merytoryczny

damian.d@muzeumochla.pl

Tel. 68 321 15 91 wew. 29

Kom. 503 511 301

Muzeum Etnograficzne w Zielnej Górze - Ochli

Ochla – Muzealna 5

66-006 Zielona Góra

NIP 973 03 53 336

 

 

 

Komentarze

Popularne posty